vodka

Co je to vodka?

Od svého skromného středověkého původu jako léčivého prostředku si vodka podmanila svět. V roce 2012 spálili tippleři 1,17 miliardy galonů (4,44 miliardy litrů) tohoto destilovaného alkoholického nápoje, což z něj dělá nejoblíbenější lihovinu na světě. Ale z čeho se vodka vyrábí?

Chcete-li vyrobit vodku, musíte nejprve fermentovat jakoukoli potravinu, která obsahuje cukr nebo škrob, a poté produkt destilovat, abyste zvýšili jeho obsah alkoholu. (Kvašení znamená krmení kvasnic cukrem, aby kvasinky mohly produkovat alkohol.) Dnes se většina vodky vyrábí z fermentovaných zrn, jako je čirok, kukuřice, rýže, žito nebo pšenice, ale můžete použít i brambory, ovoce nebo dokonce jen cukr. .

Fermentační krok vytváří produkt s pouze asi 16 objemovými procenty alkoholu (ABV), což je příliš málo pro lihoviny. Zvýšení tohoto čísla vyžaduje destilaci nebo ohřev v nádobě zvané destilační přístroj. Protože alkohol vře při nižší teplotě než voda, můžete odpařený alkohol shromáždit a oddělit jej od vody. Většina vodky má 30 až 40 procent ABV. „Rektifikované lihoviny“, stejně jako americká značka Everclear, dosahují 95 až 96 procent ABV.

Vodka z Ruska?

První záznamy o vodce pocházejí z Ruska devátého století a Polska z osmého století. Obliba vodky se rozšířila u ruských vojáků během napoleonských válek. Po ruské revoluci se jeden výrobce vodky přestěhoval do Paříže a založil lihovar pod dnes známým francouzským pravopisem jeho jména: Smirnoff.

Nejnovější vodka