Blog

Z čeho se vodka vyrábí?

Z čeho se vyrábí vodka? Lepší otázka by mohla znít, z čeho to není? Vodka se tradičně destilovala z fermentovaných obilných zrn, jako je pšenice, čirok nebo žito, a poté se zředila čistou vodou. Byl také vyroben z jiných obilovin, zeleniny a ovoce, jako je kukuřice, brambory a jablka. Vše, co lze přeměnit na cukr ze sacharidů, lze vyrobit na vodku. 

V minulosti se většina destilátorů zaměřovala na vytvoření tekutiny bez příchutě s jemným pocitem v ústech, ale v důsledku rostoucí popularity jiných bílých lihovin, jako je gin a tequila, mnoho výrobců nechává pronikat chuť základu nebo přidává rostlinné látky. během fermentace nebo destilace, aby se vytvořila komplexnější vůně, než byste od neutrální lihoviny očekávali. 

Trendy Trhu S Vodkou

Podle ekonomické zprávy DISCUS z roku 2023 je vodka nejprodávanější lihovinou v USA, a to jak z hlediska příjmů, tak i objemu . Trend k prémiování lihovin vedl k diferenciaci. DISCUS také uvádí, že kategorie superprémiových vodek roste nejrychleji, přičemž ochucené vodky tvoří přibližně 22 % všech prodaných vodek. Dokonce i šampion RTD seltzer White Claw vstoupil do hry s vodkou se sbírkou jejich nejoblíbenějších příchutí v podobě lihu.

9 Pozoruhodných Ingrediencí Pro Vodku

Následující výběr vodek vyrobených ze všech možných základů neobsahuje příklady z kategorie šíleně oblíbené ochucené vodky. Místo toho vyzdvihujeme vodky s jedinečným a vzrušujícím původem, které dodávají vodce popíjené čisté nebo v klasických a současných koktejlech jemnou komplexnost. Zde je 9 ingrediencí, které se používají k výrobě vodky , a doporučená láhev od každé. 

Cukrová Třtina

Chris Frederick a Damola Timeyin založili Spearhead Spirits v roce 2021 s cílem propagovat a oslavovat původní kulturu Afriky a přírodní zdroje. Vyrobeno v KwaZulu Natal v Jižní Africe s africkou cukrovou třtinou, jejich Vusa Vodka je hladká s holým nádechem sladkosti. 

Quinoa

Pamatujete si quinou, superpotravinu OG? QURI Vodka hrdě oslavuje starověké obilí peruánských And v jejich jemně ořechovém, hedvábném duchu. Quri dává procento ze zisku charitě Peruvian Hearts, která pomáhá andským ženám, které vyrůstají vedle obilí. 

Žito

Pramenitá voda z rakouských Alp a staré žito bez GMO propůjčují čistotu a koření Neft Vodce , aromatické, a přesto čisté lihovině. Destilátor Erik Chapman zahájí proces destilace v měděných nádobách, poté „lahvuje“ tekutinu do poutavých (a recyklovatelných) cínových a hliníkových sudů, které odrážejí olejové sudy z rodinných kořenů zakladatelky Ekateriny Kuzminové v sibiřské ropě. Neft byl stříbrným vítězem roku 2020 v mezinárodní soutěži lihovin v New Yorku 2020.

Hrozny

Křupavá a jemně ovocná vodka Ciroc vznikla v jihozápadní Francii v roce 2001 v Maison Villevert, proslulé lihovaru s kořeny v koňakovém průmyslu. Jejich vodka na bázi hroznů se prosadila a zůstává jednou z nejlepších v ultra prémiovém sektoru. 

Olivy

Kastra Elion začíná ručně sbíranými olivami z oblasti Nafpaktos v Řecku, které jsou smíchány s obilím a fermentovány, destilovány a poté spojeny s pramenitou vodou pro máslový, příjemně slaný výsledek. Uchovávejte láhev v mrazáku, abyste si ji mohli vychutnat mrazivou a čistou. 

Rýže

JT Meleck Louisiana Rice Vodka pochází od páté generace farmářů rýže v Louisianě, kteří se v roce 2018 rozhodli vyrobit vodku typu grain-to-glass. Její obilný, zemitý komplexní charakter nám připomíná bílou whisky, takže je ideální pro milovníky hnědých destilátů, kteří chce fušovat na lehčí stranu. 

Kukuřice

Zakladatelka Harridan Vodka Bridgette Taylor vyrábí tento příliš odolný lihovina z místní organické kukuřice ve státě NY a lahvuje ji do ručně foukaného skla z Mexika. Zatímco kukuřičný likér může chutnat jako cloying, Taylor’s má bohatou kukuřičnou chuť, která více připomíná opečenou masu. Spárujte ho s citrusy, aby zazářil – ve vodce sodové s klínkem limetky nebo svěžím pojetím vodky Collins.

Brambor

Polská importovaná Vestal Vodka, destilovaná ze skutečných nových brambor (ne vloček nebo škrobu), přináší terroir polských milovaných brambor do této oceněné lahve. Udělejte si z toho svou martini vodku – nebo ji vyzkoušejte ve vodce Gibson s nakládanou koktejlovou cibulí pro dokonalé sladění produktů.

Syrovátka

Novozélandský import Broken Shed Vodka kombinuje čisté vody ze Severních a Jižních ostrovů se syrovátkovým destilátem. Čistá, sladká, mléčná chuť tohoto přírodního vedlejšího produktu vyhlášeného sýrového a mlékárenského průmyslu v zemi se skutečně projevuje v hladkém duchu. Úžasné na skalách, nebo to zkuste v bílé ruštině, frajer zůstává.

Vodka – vše, co by vás mohlo zajímat

Připravili jsme si pro Vás nejčastější dotazy, které se týkají vodky.

Vodka je jedním z nejznámějších alkoholických nápojů na světě a je také jednou z nejoblíbenějších. Je velmi populární v mnoha zemích, zejména v Rusku, Polsku, České republice, Německu, Švédsku a USA. Tento alkoholická nápoj je vyráběn z obilí, vína nebo jiných surovin, které jsou běžně konzumovány.

Vodka má velmi specifickou chuť a vůni a je často přidávána do koktejlů a dalších nápojů. Vodka je také hojně používána v gastronomii, zejména pro přípravu omáček a dalších jídel. Vodka je oblíbená pro její vysoký obsah alkoholu. Obvykle se vyrábí s obsahem alkoholu mezi 35-50 %. I když je to jeden z nejméně tučných alkoholických nápojů, její silný alkoholický obsah může být nebezpečný při nadměrné konzumaci.

Vodka má také mnoho zdravotních výhod, včetně toho, že může pomoci snížit horečku, udržovat krevní tlak v normálních mezích a zabraňovat zánětu. Vodka také může být užitečná při léčbě trávicích potíží, jako je žaludeční nevolnost a průjem.

Vodka může být také užitečná pro zdraví srdce. Vodka je skvělým nápojem pro ty, kteří chtějí vychutnat si alkohol bez příliš velkého množství kalorií. I když je třeba dbát na to, aby se nevyskytovala nadměrná konzumace. Přílišným požíváním alkoholu může dojít k různým zdravotním komplikacím a k poškození organismu. Je proto důležité pít s mírou.

Jaká je nejlepší vodka v České republice?

Nejlepší českou vodku doporučují odborníci především značky Stock 84, Bohemia Sekt, Ferdinand’s, Becherovka a R. Jelínek.

Jak dlouho trvá výroba vodky v České republice?

Výroba vodky v České republice trvá obvykle 6-8 týdnů.

Kde mohu koupit českou vodku?

Českou vodku můžete zakoupit v lékárně, supermarketu, obchodě se smíšeným zbožím, na čerpacích stanicích, ve specializovaných obchodech s alkoholem nebo online. Podívejte se třeba na náš přehled obchodů s alkoholem.

Které české vodky jsou nejslavnější?

Nejslavnější české vodky jsou Stock 84, Bohemia Sekt, Ferdinand’s, Becherovka a R. Jelínek.

Jaká je nejdražší česká vodka?

Nejdražší českou vodkou je Stock 84.

Jak se vyrábí vodka?

Vodka je čistě destilovaný alkohol vyrobený z kvasnic, cukru nebo obilovin. Typický výrobní postup začíná tím, že se kvasnice, cukr nebo obiloviny kombinují s vodou a ponechají se kvasit. Kvašení trvá od jednoho do čtyř týdnů, v závislosti na druhu surovin. Kvasnice nebo obiloviny se následně nalijí do speciálního destilačního zařízení, kde se destiluje (pára se ochladí, aby se oddělily toxické látky a odstranil pach) a odfiltruje. Vodka se následně nalije do lahví a etiketuje. Některé značky vody používají různé postupy filtrace, aby získaly svůj charakteristický chuť a vzhled.

Jakou trvanlivost má vodka?

Vodka má neomezenou trvanlivost, pokud je uchovávána v originální lahvi a v pokojové teplotě. Pokud je skladována v chladu, může trvat i několik desítek let.

Nejdražší vodka – 10 nejdražších vodek, které se kdy prodaly

Nejdražší vodka na světě? Víte která to je? Vodka patří mezi jednu z nejoblíbenějších lihovin na světě a proto každého napadne, která je ta nejdražší vodka na světě? V tomto článku Vám představíme 10 nejdražších vodek, které kdy byly prodány.

10 nejdražších vodek

Shromáždili jsme naše nejdražší značky vodky z celého světa. Některé oblíbené značky mají cenovky hodně přes milion dolarů! Zde je náš seznam nejdražších vodek.

10. OVAL Swarovski Crystal Vodka: 6 922 $ (cca 167 000 Kč)

OVAL Swarovski Crystal Vodka

Pokud hledáte tu nejúžasnější láhev vodky na poličku, nehledejte nic jiného než OVAL Swarovski Crystal Vodka. Jak možná tušíte, patří mezi nejdražší vodky na světě. Tato vysoká cena je důsledkem toho, že láhev stojí více než vodka uvnitř .

Láhev zdobí celkem 7000 krystalů Swarovski, díky čemuž vypadá spíše jako ozdoba než něco, co obsahuje alkohol. Je k dostání výhradně v exkluzivních londýnských nočních klubech, takže i když máte peněz nazbyt, je těžké ji sehnat.

Navzdory efektnosti lahve to neznamená, že by vodka samotná byla nekvalitní. Je hladká, ostrá a jde jako lahůdka i bez mixéru.

9. Belvedere Belver Bears: 7 240 $ (cca 175 000 Kč)

Belvedere Belver Bears

V roce 2011 uvedl Belvedere na trh tuto vodku během filmového festivalu v Cannes ve spolupráci s Jean Rochem. Má průhlednou plexi láhev ve tvaru medvěda, která je podsvícená.

Ačkoli je láhev zajímavá, samotná vodka je také fenomenální. Belvedere Vodka destiluje svou vodku čtyřikrát, což jí dodává chladnou, hladkou chuť. Stala se oblíbenou mezi pijáky prémiové vodky.

8. Absolut Crystal Pinstripe Black bottle: 10 000 $ (cca 240 000 Kč)

Absolut Crystal Pinstripe Black bottle

Absolut je oblíbený mezi vašimi průměrnými pijáky vodky a nemá tendenci prodávat příliš drahou vodku. Průměrnou láhev Absolut lze nalézt v každém obchodě s alkoholem a je k dispozici v různých příchutích.

Tato láhev je však ve spolupráci s Mimi Smart a Magnusem Skosbergem. Vyrobili pouze deset těchto lahví, každou vyrobenou z křišťálu. Stejně jako některé jiné drahé vodky bude tato Absolut Crystal Pinstripe Black Bottle těžké najít, i když máte peníze.

7. Kors Vodka 24k, George V Limited Edition: 24 500 $ (cca 590 000 Kč)

Kors Vodka 24k, George V Limited Edition

V roce 1900 byl ruský car Nicholas II na misi vytvořit vodku s nejdokonalejší chutí, jakou našel. Lidé nakonec našli recept a je uzavřen uvnitř této láhve – což znamená, že pokud jste nadšenci do historie, je to neuvěřitelný nález.

Tvůrci ji destilovali přes masivní zlaté trubky a lahví je k dispozici extrémně málo. Poznáte ho podle čirého flakonu se zlatem po celém obvodu, takže působí opravdu velmi luxusně. Většina lidí tuto vodku nikdy neochutnala. Přesto, protože používá předpokládaný dokonalý recept, musí být jedním z nejlepších v okolí.

6. Russo-Baltique (Old) Expensive Vodkas: 740 000 $ (cca 1,8 mil Kč)

Russo-Baltique (Old) Expensive Vodkas

Další nejdražší vodka je docela skok od předchozí vodky. Tato vodka obalená v čistém pevném zlatě stojí téměř tři čtvrtě milionu dolarů (cca 1,8 mil Kč). Jako poděkování lidem, kteří si v roce 2011 koupili stávajících deset lahví, přihodilo Russo-Baltique zdarma SUV!

Obvykle je to naopak – k novému autu může přijít láhev alkoholu zdarma. Když je však vodka takhle drahá, není to úplně ono.

5. DIVA Premium Expensive Vodkas: 1mil $ (cca 2,4mil Kč)

DIVA Premium Expensive Vodkas

Málokdo má milion dolarů, natož jednorázový milion, který si mohou dovolit utratit za láhev vodky. To je pravděpodobně důvod, proč je DIVA Premium Vodka filtrována přes drahé kameny a v láhvi má krystaly. Proto má tak drahou cenovku a je jednou z nejjemnějších vodek dostupných na trhu.

4. Russo-Baltique Vodka: 1,3 mil $ (cca 3,13 mil Kč)

Russo-Baltique Vodka

Zdá se, že tato společnost neustále chrlí drahé vodky. Tato odrůda byla vyrobena na oslavu 100. výročí společnosti.

Populární pořad Netflix House of Cards představoval tuto láhev a nakonec byla ukradena při loupeži v Kodani . Byla však vyměněna a je stále ceněna na stejnou cenu – takže zloděj tam venku, který nebyl nikdy dopaden, má jednu velmi drahou láhev vodky!

3. Billionaire Vodka: 3,7 mil $ (cca 8,9 mil Kč)

Billionaire Vodka

Výstižně pojmenovaná jako Billionaire Vodka (protože jsou pravděpodobně jediní na světě, kteří si to mohou dovolit), jsou to jedny z nejdražších vodek, které můžete najít. Jde však o pětilitrovou láhev vodky, takže alespoň za své peníze dostanete o něco více.

Leon Verres to vyrobil a je dodáván s bílou umělou kožešinou, kterou PETA certifikovala. Dobrou zprávou je, že pokud jste velmi bohatí a můžete si to dovolit, nemusíte se obávat, že byste kvůli nákupu slevili ze své etické morálky!

2. The Eye of the Dragon: 5,5 mil $ (cca 13,3 mil Kč)

The Eye of the Dragon

Pokud jste si mysleli, že vodka není o nic dražší než téměř čtyři miliony, The Eye of the Dragon je tu, aby vám dokázalo, že se mýlíte za neuvěřitelných 5,5 milionu dolarů.

Jak už název napovídá, hongkongská výrobní společnost umístila na láhev draka, který symbolizoval bohatství. Není divu, protože na nákup a pití této vodky toho budete potřebovat hodně.

Tato láhev je zalita zlatem a má 50karátový vzácný žlutý diamant.

1. Billionaire Vodka, The Diamond Edition line: 7,25 mil $ (cca 175 mil Kč)

Billionaire Vodka, The Diamond Edition line

Nejdražší vodka na světě je další odrůda Billionaire Vodka, ale tato se prodala za více než sedm milionů dolarů. Je to verze z roku 2015 a je filtrována diamanty.

Je to 18litrová láhev, tedy alespoň to! K dispozici je také mnohem levnější 0,7litrová láhev, i když pro vašeho průměrného pijáka je stále příliš drahá.

Stejně jako ostatní na tomto seznamu to není jen láhev, kvůli které je to tak drahé. Je to jedna z nejjemnějších vodek, jakou kdy budete mít.

Tak tohle byly nejdražší vodky na světě. Pokud máte chuť, tak můžete ochutnat běžně dostupné vodky i u nás a nebo se podívat na nejlepší vodky.

Nejčastější dotazy týkající se vodky

Z čeho se vyrábí vodka?

Vodka pochází z obilí, které se následně spojí s vodou a zahřeje. Žito je nejčastější na použití, ale může se lišit. Existují také různé destilační procesy.

Co smíchat s vodkou?

Na vodce je skvělé, že je neuvěřitelně všestranná a můžete ji míchat s různými věcmi.

Je populární míchat ji s ovocnou šťávou a tonikem nebo zázvorovým pivem. Nicméně, lidé v jiných zemích milují míchání se sodou.

Má vodka cukr?

Ne, vodka neobsahuje žádný cukr.

Co se hodí k vodce?

Někteří lidé volí jeden z výše uvedených mixérů, zatímco jiní pijí jemnější vodku samotnou. Co se k ní hodí, záleží na vašem osobním vkusu, ačkoli tonik a zázvorové pivo jsou rozhodně nejoblíbenější volbou! Ke skvělým koktejlům se hodí i různé likéry, například vodka s jahodovou limonádou.

Jak dlouho vodka vydrží?

Neotevřená vodka vydrží až dvacet let. Pokud lahvičku otevřete, můžete očekávat, že se doba použitelnosti zhorší mnohem rychleji, i když byste se stále neměli bát, že brzy vyprší.

Může vodka zmrazit?

I když vodku obvykle není potřeba zmrazovat, můžete.

Jak skladovat vodku

Destiláty, jako je vodka, jsou známé svou dlouhou trvanlivostí. I když je pravda, že vodku můžete skladovat po delší dobu, měli byste zvážit správné podmínky skladování neotevřených lahví. Nesprávně skladovaná vodka se může odpařit nebo získat nepříjemnou chuť. Jakmile láhev otevřete, měli byste také podniknout kroky k udržení její kvality a zabránění vypařování.

Výběr místa pro uložení vodky

Vyberte místo, které je snadno dostupné

Budete-li vodku používat často, budete si muset najít vhodné suché místo pro uložení vodky. Pokud uvažujete o dlouhodobém skladování, místo, které zvolíte, nemusí být nutně pohodlné. Rozhodněte se, zda chcete vodku skladovat společně s jinými likéry, nebo zda potřebujete pouze místo pro uložení láhve nebo dvou.

Mezi oblíbené způsoby skladování vodky patří:

  • Police nebo skříňka ve vaší kuchyni
  • Skříň na alkohol
  • Malý nebo plný bar

Snažte se láhev skladovat ve svislé poloze

Až se rozhodnete, kam vodku dáte, zkontrolujte, zda můžete láhev uložit tak, aby stála vzpřímeně. Pokud musíte láhev vodky uložit na bok, je pravděpodobnější, že vyteče, takže přemýšlejte o jejím uložení někde jinde.

Pokud je vaše láhev vodky uzavřena zátkou, je ještě důležitější ji skladovat ve svislé poloze. Pokud je vodka na boku a přichází do kontaktu s korkem po delší dobu, alkohol může korek pomalu rozežrat a způsobit vytečení vaší láhve.

Najděte někde se stálou teplotou

Bez ohledu na to, zda vodku skladujete pro krátkodobé nebo dlouhodobé použití, měli byste ji skladovat při stálé teplotě. Teplota by během dne neměla kolísat z horka do chladu. Místo toho se zaměřte na konstantní teplotu 15 až 18 °C, pokud ji nechcete skladovat v mrazničce.

Pokud chcete vodku skladovat dlouhodobě, sklep je dobrá volba (pokud není hned vedle kotle). Vyhněte se skladování v extrémně horkých oblastech, jako jsou podkroví.

Pokud chcete vychlazenou vodku, použijte mrazák

I když alkohol ve skutečnosti zamrzne při velmi nízkých teplotách, vaše domácí mraznička takovou zimu nezvládne. Vodku můžete skladovat v mrazáku, pokud chcete chlazenou vodku do nápojů. Zmrazení vodky však může způsobit, že se bude zdát hustší, ačkoli chuť by neměla být ovlivněna.

Vodka, která je vychlazená a mírně zhoustne, může být ve skutečnosti lepší k pití, protože vám úplně obalí ústa.

vodka

Vyvarujte se skladování vodky na přímém slunci

To je zvláště důležité, pokud je v průhledné lahvičce. Sluneční záření nejenže urychlí odpařování po otevření láhve, ale může změnit chuť vodky, pokud je na slunci skladována po velmi dlouhou dobu. Pro nejlepší skladování uchovávejte vodku na tmavém místě.

Pokud skladujete vodku (a jakékoli jiné likéry nebo víno) na tmavém místě, ujistěte se, že máte dobré osvětlení, když ho potřebujete. Tímto způsobem budete moci zapnout světlo a vidět svou sbírku.

Pokud musíte láhev skladovat na slunci, zabalte láhev do černé látky. Tím se minimalizuje množství světla dopadajícího na vodku.

Uchovávání otevřené vodky

Uchovávejte lahvičku uzavřenou tak dlouho, jak jen můžete

Neotevřenou láhev vodky lze skladovat neomezeně dlouho. Z tohoto důvodu byste měli s otevřením láhve počkat, dokud nebudete skutečně připraveni ji začít pít. Alkohol ve vodce se začne pomalu odpařovat, jakmile se rozbije pečeť a láhev se otevře.

Bude trvat několik desetiletí, než se otevřená vodka stane nepitnou, protože alkohol je konzervační látka.

Ujistěte se, že těsnění na vaší lahvičce je neporušené

Pokud je vaše vodka uzavřena korkem, ujistěte se, že korek je pevně na svém místě, protože uvolněné těsnění by mohlo urychlit odpařování. Pokud má vaše lahvička šroubovací uzávěr podobný uzávěru, ujistěte se, že je pevně uzavřena.

Pokud se zdá, že korkový nebo šroubovací uzávěr nebude bezpečný, možná budete chtít uložit vodku do jiné láhve nebo nádoby.

Otevřenou vodku přeneste do menší nádoby

Pokud jste otevřeli láhev vodky a rozhodli jste se, že ji chcete uskladnit na delší dobu, přeneste zbytek láhve do nové čisté láhve. Nová láhev by měla být dostatečně malá, aby zbytek vodky naplnil láhev a ponechal jen velmi málo místa pro vzduch v láhvi.

Pokud budete nadále skladovat malá množství vodky ve velké a většinou prázdné láhvi vodky, vodka je vystavena stále většímu množství vzduchu. Přenesením vodky do menší nádoby zpomalíte oxidaci a odpařování.

Vodku uchovávejte v baňce velmi krátkou dobu

Pokud byste si chtěli vodku vzít s sebou, když jste venku, skladujte vodku v baňce. Většina baněk se dodává s malými nálevkami, takže vodku můžete snadno přenést do baňky. Nezapomeňte vodku použít nebo ji odstranit do 3 dnů, protože dlouhodobé vystavení kovu v baňce může způsobit, že vodka bude mít kovovou chuť.

Po vyprázdnění vodky vypláchněte baňku a nechte ji vyschnout na vzduchu.

Snadný recept Bloody Mary: Jak vyrobit koktejl Bloody Mary

Bloody Mary je pikantní míchaný drink z vodky, který je perfektním doprovodem na každé párty. Na přípravu tohoto míchaného drinku použijte tu nejlepší vodku.

Co je to Bloody Mary?

Bloody Mary je koktejl z vodky, který obsahuje rajčatovou šťávu, křen, worcester, pálivou omáčku a směs bylinek a koření. Barmani obvykle podávají Bloody Mary ve vysoké sklenici, jako je půllitr nebo sklenice Highball. Tento míchaný drink je podobný drinku Michelada (která spojuje rajčatovou šťávu a pálivou omáčku se světlým pivem) a Bloody Caesar (která míchá vodku se slaným Clamatem).

Stručná historie koktejlu

Mnoho příběhů o původu obklopuje mýtickou Bloody Mary, všechny se odehrávají ve 20. a 30. letech 20. století. Pařížský barman Fernand Petiot tvrdil, že tento nápoj vynalezl v Harry’s New York Bar, který také tvrdí, že je kolébkou klasických koktejlů jako Sidecar a French 75.

Klub 21 v New Yorku však také tvrdí, že vynalezl tento koktejl – buď barmanem Henrym Zbikiewiczem, nebo komikem a častým mecenášem Georgem Jesselem. Když Jessel ve svých memoárech The Way I Lived (1975) podrobně popisoval původ nápoje, říká, že při vytváření nápoje trochu myslel na společenskou osobnost Mary Brown Warburton, která si dala přezdívku „Bloody Mary“ v souvislosti s červenými skvrnami. nápoj zbyl na jejím oblečení.

Stejně jako původ samotného koktejlu je však jméno Bloody Mary utápěno v mýtech: Nejběžnějším tvrzením je, že je pojmenován po anglické královně Mary I., která si za své vlády vysloužila přezdívku „Bloody Mary“.

Jaké ingredience jsou v Bloody Mary?

Klasická Bloody Mary obsahuje vodku a rajčatovou šťávu a koření, které se liší podle místa a preferencí. Mezi tradiční ingredience patří worcestrová omáčka, pálivá omáčka, česnek a křen. Barmani obvykle ochucují nápoj celerovou solí a černým pepřem a zakončují jej ozdobou ze zelených oliv, celerové tyčinky a kolečka citronu.

Bloody Mary je již dlouho oblíbená mezi barmany pro svou vysoce přizpůsobitelnou přípravu. 

Recept na Bloody Mary

Recept na Bloody Mary

Recipe by Vodka drinker
Počet koktejlů

12

koktejlů
Čas na přípravu

10

minutes
Celkový čas

1

hour 

Domácí recept na Bloody Mary, který je velice snadný na přípravu.

Ingredience

  • 6 šálků rajčatové šťávy

  • ¼ šálku čerstvé citronové šťávy

  • 2 lžičky celerové soli (nebo 1 lžička celerových semínek plus 1 lžička soli)

  • 2 lžíce worcesterské omáčky

  • 3 lžíce připraveného křenu

  • 2 lžičky pálivé omáčky

  • 1 lžička česnekové soli

  • 2 lžičky čerstvě mletého černého pepře

  • 500 ml vodky (nebo tequily pro Bloody Maria)

  • čerstvá citronová šťáva

  • kolečka citronu, zelené olivy nebo řapíkatý celer na ozdobu

Postup přípravy

  • Smíchejte rajčatovou šťávu, citronovou šťávu, celerovou sůl, worcesterskou omáčku, křen, pálivou omáčku, česnekovou sůl a černý pepř ve velkém džbánu nebo nádobě se širokým hrdlem a promíchejte nebo protřepejte.
  • Nechte v lednici alespoň 1 hodinu, ale čím déle, tím lépe, aby se chutě spojily. 
    Ingredience se mohou oddělit, proto před podáváním promíchejte nebo protřepejte.
  • Pro jeden nápoj zkombinujte ½ šálku směsi Bloody Mary s 45ml vodky a 15ml čerstvé citronové šťávy. 
    Nalijte na kostky ledu a ozdobte řapíkatým celerem nebo okurkou, kolečkem citronu a olivami.

Podívejte se i na video, jak připravit bloody mary

Poznámky

  • Příprava Bloody Mary je opravdu jednoduchá a pomocí našeho receptu a nebo videa to zvládne každý.

Tento míchaná drink není pro každého. Ne každému vyhovují pikantní drinky. Jestli Vás zajímají další recepty z vodky, tak jste u nás správně.

Jak pít vodku? Představujeme vám 5 způsobů jak pít vodku

Jak pít vodku? Že je to všem jasné? Existuje mnoho různých způsobů, jak si vodku vychutnat, ať už ji upíjíte samotnou, spárujete s jídlem nebo ji použijete v různých koktejlech. Naučte se pít vodku různými způsoby, abyste rozšířili svůj zážitek z pití.

Jak pít vodku

Vodka je destilovaná lihovina typicky vyrobená z obilí nebo brambor. Zvažte několik oblíbených způsobů, jak pít vodku.

  1. Pijte vodku samotnou. Čistá vodka chutná poměrně neutrálně a má pocit plného těla. Jedním z běžných způsobů, jak pít tento alkoholický nápoj, je vychutnávat si panáky vodky při pokojové teplotě. Při pití vysoce kvalitní vodky zvažte pomalé usrkávání tekutiny ze sklenice.
  2. Vodku pijte vychlazenou. Vychlazená vodka má menší říz a trochu hustší texturu. Vložte kostky ledu do sklenice s vodkou, nebo dejte láhev vodky do mrazáku, dokud není před podáváním ledově vychlazená.
  3. Smíchejte si vodku do koktejlu. Použijte vodku do míchaného nápoje pro zvýraznění jeho chuti a zředění obsahu alkoholu v nápoji. Některé populární vodkové koktejly jsou jednoduché, jako je vodka s tonikem, zatímco jiné jsou složitější a vyžadují několik přísad. Vodka se dobře hodí k různým šťávám, včetně pomerančové, limetkové, grapefruitové a citrónové.
  4. Naplňte svou vodku příchutí.  Ačkoli je v obchodech k dostání ochucená vodka, můžete si vyrobit vlastní nápoje z vodky nalitím vodky do uzavíratelné skleněné nádoby spolu s dalšími přísadami. Mezi oblíbené přísady pro infuzi vodky patří tymián, okurka, kokos, máta a ostružiny. Pro sladší variantu vložte hrst gumových bonbónů do skleněné nádoby s vodkou. Po několika hodinách máte sladkou, alkoholem naplněnou pochoutku.
  5. Pijte vodku s tradičními jídly. V Rusku se vodka obvykle podává spolu s předkrmy zvanými „zákusky“. Zkuste jídlo spárovat s vodkou, abyste doplnili jeho chuť. Některé potraviny, které fungují dobře spolu s vodkou, zahrnují klobásy, losos, čerstvé okurky, olivy a okurky.

Na internetu si můžete najít mnoho návodů, které popisují jak pít vodku. Nejlépe si ale vodku vychutnáte tak, jak chutná Vám 🙂 Podívejte se nejlepší vodky a vyberte si tu, kterou máme skladem.

Co je to vodka?

Od svého skromného středověkého původu jako léčivého prostředku si vodka podmanila svět. V roce 2012 spálili tippleři 1,17 miliardy galonů (4,44 miliardy litrů) tohoto destilovaného alkoholického nápoje, což z něj dělá nejoblíbenější lihovinu na světě. Ale z čeho se vodka vyrábí?

Chcete-li vyrobit vodku, musíte nejprve fermentovat jakoukoli potravinu, která obsahuje cukr nebo škrob, a poté produkt destilovat, abyste zvýšili jeho obsah alkoholu. (Kvašení znamená krmení kvasnic cukrem, aby kvasinky mohly produkovat alkohol.) Dnes se většina vodky vyrábí z fermentovaných zrn, jako je čirok, kukuřice, rýže, žito nebo pšenice, ale můžete použít i brambory, ovoce nebo dokonce jen cukr. .

Fermentační krok vytváří produkt s pouze asi 16 objemovými procenty alkoholu (ABV), což je příliš málo pro lihoviny. Zvýšení tohoto čísla vyžaduje destilaci nebo ohřev v nádobě zvané destilační přístroj. Protože alkohol vře při nižší teplotě než voda, můžete odpařený alkohol shromáždit a oddělit jej od vody. Většina vodky má 30 až 40 procent ABV. „Rektifikované lihoviny“, stejně jako americká značka Everclear, dosahují 95 až 96 procent ABV.

Vodka z Ruska?

První záznamy o vodce pocházejí z Ruska devátého století a Polska z osmého století. Obliba vodky se rozšířila u ruských vojáků během napoleonských válek. Po ruské revoluci se jeden výrobce vodky přestěhoval do Paříže a založil lihovar pod dnes známým francouzským pravopisem jeho jména: Smirnoff.

Nejnovější vodka