Z čeho se vodka vyrábí?

Z čeho se vyrábí vodka? Lepší otázka by mohla znít, z čeho to není? Vodka se tradičně destilovala z fermentovaných obilných zrn, jako je pšenice, čirok nebo žito, a poté se zředila čistou vodou. Byl také vyroben z jiných obilovin, zeleniny a ovoce, jako je kukuřice, brambory a jablka. Vše, co lze přeměnit na cukr ze sacharidů, lze vyrobit na vodku. 

V minulosti se většina destilátorů zaměřovala na vytvoření tekutiny bez příchutě s jemným pocitem v ústech, ale v důsledku rostoucí popularity jiných bílých lihovin, jako je gin a tequila, mnoho výrobců nechává pronikat chuť základu nebo přidává rostlinné látky. během fermentace nebo destilace, aby se vytvořila komplexnější vůně, než byste od neutrální lihoviny očekávali. 

Trendy Trhu S Vodkou

Podle ekonomické zprávy DISCUS z roku 2023 je vodka nejprodávanější lihovinou v USA, a to jak z hlediska příjmů, tak i objemu . Trend k prémiování lihovin vedl k diferenciaci. DISCUS také uvádí, že kategorie superprémiových vodek roste nejrychleji, přičemž ochucené vodky tvoří přibližně 22 % všech prodaných vodek. Dokonce i šampion RTD seltzer White Claw vstoupil do hry s vodkou se sbírkou jejich nejoblíbenějších příchutí v podobě lihu.

9 Pozoruhodných Ingrediencí Pro Vodku

Následující výběr vodek vyrobených ze všech možných základů neobsahuje příklady z kategorie šíleně oblíbené ochucené vodky. Místo toho vyzdvihujeme vodky s jedinečným a vzrušujícím původem, které dodávají vodce popíjené čisté nebo v klasických a současných koktejlech jemnou komplexnost. Zde je 9 ingrediencí, které se používají k výrobě vodky , a doporučená láhev od každé. 

Cukrová Třtina

Chris Frederick a Damola Timeyin založili Spearhead Spirits v roce 2021 s cílem propagovat a oslavovat původní kulturu Afriky a přírodní zdroje. Vyrobeno v KwaZulu Natal v Jižní Africe s africkou cukrovou třtinou, jejich Vusa Vodka je hladká s holým nádechem sladkosti. 

Quinoa

Pamatujete si quinou, superpotravinu OG? QURI Vodka hrdě oslavuje starověké obilí peruánských And v jejich jemně ořechovém, hedvábném duchu. Quri dává procento ze zisku charitě Peruvian Hearts, která pomáhá andským ženám, které vyrůstají vedle obilí. 

Žito

Pramenitá voda z rakouských Alp a staré žito bez GMO propůjčují čistotu a koření Neft Vodce , aromatické, a přesto čisté lihovině. Destilátor Erik Chapman zahájí proces destilace v měděných nádobách, poté „lahvuje“ tekutinu do poutavých (a recyklovatelných) cínových a hliníkových sudů, které odrážejí olejové sudy z rodinných kořenů zakladatelky Ekateriny Kuzminové v sibiřské ropě. Neft byl stříbrným vítězem roku 2020 v mezinárodní soutěži lihovin v New Yorku 2020.

Hrozny

Křupavá a jemně ovocná vodka Ciroc vznikla v jihozápadní Francii v roce 2001 v Maison Villevert, proslulé lihovaru s kořeny v koňakovém průmyslu. Jejich vodka na bázi hroznů se prosadila a zůstává jednou z nejlepších v ultra prémiovém sektoru. 

Olivy

Kastra Elion začíná ručně sbíranými olivami z oblasti Nafpaktos v Řecku, které jsou smíchány s obilím a fermentovány, destilovány a poté spojeny s pramenitou vodou pro máslový, příjemně slaný výsledek. Uchovávejte láhev v mrazáku, abyste si ji mohli vychutnat mrazivou a čistou. 

Rýže

JT Meleck Louisiana Rice Vodka pochází od páté generace farmářů rýže v Louisianě, kteří se v roce 2018 rozhodli vyrobit vodku typu grain-to-glass. Její obilný, zemitý komplexní charakter nám připomíná bílou whisky, takže je ideální pro milovníky hnědých destilátů, kteří chce fušovat na lehčí stranu. 

Kukuřice

Zakladatelka Harridan Vodka Bridgette Taylor vyrábí tento příliš odolný lihovina z místní organické kukuřice ve státě NY a lahvuje ji do ručně foukaného skla z Mexika. Zatímco kukuřičný likér může chutnat jako cloying, Taylor’s má bohatou kukuřičnou chuť, která více připomíná opečenou masu. Spárujte ho s citrusy, aby zazářil – ve vodce sodové s klínkem limetky nebo svěžím pojetím vodky Collins.

Brambor

Polská importovaná Vestal Vodka, destilovaná ze skutečných nových brambor (ne vloček nebo škrobu), přináší terroir polských milovaných brambor do této oceněné lahve. Udělejte si z toho svou martini vodku – nebo ji vyzkoušejte ve vodce Gibson s nakládanou koktejlovou cibulí pro dokonalé sladění produktů.

Syrovátka

Novozélandský import Broken Shed Vodka kombinuje čisté vody ze Severních a Jižních ostrovů se syrovátkovým destilátem. Čistá, sladká, mléčná chuť tohoto přírodního vedlejšího produktu vyhlášeného sýrového a mlékárenského průmyslu v zemi se skutečně projevuje v hladkém duchu. Úžasné na skalách, nebo to zkuste v bílé ruštině, frajer zůstává.

Jak skladovat vodku

Destiláty, jako je vodka, jsou známé svou dlouhou trvanlivostí. I když je pravda, že vodku můžete skladovat po delší dobu, měli byste zvážit správné podmínky skladování neotevřených lahví. Nesprávně skladovaná vodka se může odpařit nebo získat nepříjemnou chuť. Jakmile láhev otevřete, měli byste také podniknout kroky k udržení její kvality a zabránění vypařování.

Výběr místa pro uložení vodky

Vyberte místo, které je snadno dostupné

Budete-li vodku používat často, budete si muset najít vhodné suché místo pro uložení vodky. Pokud uvažujete o dlouhodobém skladování, místo, které zvolíte, nemusí být nutně pohodlné. Rozhodněte se, zda chcete vodku skladovat společně s jinými likéry, nebo zda potřebujete pouze místo pro uložení láhve nebo dvou.

Mezi oblíbené způsoby skladování vodky patří:

  • Police nebo skříňka ve vaší kuchyni
  • Skříň na alkohol
  • Malý nebo plný bar

Snažte se láhev skladovat ve svislé poloze

Až se rozhodnete, kam vodku dáte, zkontrolujte, zda můžete láhev uložit tak, aby stála vzpřímeně. Pokud musíte láhev vodky uložit na bok, je pravděpodobnější, že vyteče, takže přemýšlejte o jejím uložení někde jinde.

Pokud je vaše láhev vodky uzavřena zátkou, je ještě důležitější ji skladovat ve svislé poloze. Pokud je vodka na boku a přichází do kontaktu s korkem po delší dobu, alkohol může korek pomalu rozežrat a způsobit vytečení vaší láhve.

Najděte někde se stálou teplotou

Bez ohledu na to, zda vodku skladujete pro krátkodobé nebo dlouhodobé použití, měli byste ji skladovat při stálé teplotě. Teplota by během dne neměla kolísat z horka do chladu. Místo toho se zaměřte na konstantní teplotu 15 až 18 °C, pokud ji nechcete skladovat v mrazničce.

Pokud chcete vodku skladovat dlouhodobě, sklep je dobrá volba (pokud není hned vedle kotle). Vyhněte se skladování v extrémně horkých oblastech, jako jsou podkroví.

Pokud chcete vychlazenou vodku, použijte mrazák

I když alkohol ve skutečnosti zamrzne při velmi nízkých teplotách, vaše domácí mraznička takovou zimu nezvládne. Vodku můžete skladovat v mrazáku, pokud chcete chlazenou vodku do nápojů. Zmrazení vodky však může způsobit, že se bude zdát hustší, ačkoli chuť by neměla být ovlivněna.

Vodka, která je vychlazená a mírně zhoustne, může být ve skutečnosti lepší k pití, protože vám úplně obalí ústa.

vodka

Vyvarujte se skladování vodky na přímém slunci

To je zvláště důležité, pokud je v průhledné lahvičce. Sluneční záření nejenže urychlí odpařování po otevření láhve, ale může změnit chuť vodky, pokud je na slunci skladována po velmi dlouhou dobu. Pro nejlepší skladování uchovávejte vodku na tmavém místě.

Pokud skladujete vodku (a jakékoli jiné likéry nebo víno) na tmavém místě, ujistěte se, že máte dobré osvětlení, když ho potřebujete. Tímto způsobem budete moci zapnout světlo a vidět svou sbírku.

Pokud musíte láhev skladovat na slunci, zabalte láhev do černé látky. Tím se minimalizuje množství světla dopadajícího na vodku.

Uchovávání otevřené vodky

Uchovávejte lahvičku uzavřenou tak dlouho, jak jen můžete

Neotevřenou láhev vodky lze skladovat neomezeně dlouho. Z tohoto důvodu byste měli s otevřením láhve počkat, dokud nebudete skutečně připraveni ji začít pít. Alkohol ve vodce se začne pomalu odpařovat, jakmile se rozbije pečeť a láhev se otevře.

Bude trvat několik desetiletí, než se otevřená vodka stane nepitnou, protože alkohol je konzervační látka.

Ujistěte se, že těsnění na vaší lahvičce je neporušené

Pokud je vaše vodka uzavřena korkem, ujistěte se, že korek je pevně na svém místě, protože uvolněné těsnění by mohlo urychlit odpařování. Pokud má vaše lahvička šroubovací uzávěr podobný uzávěru, ujistěte se, že je pevně uzavřena.

Pokud se zdá, že korkový nebo šroubovací uzávěr nebude bezpečný, možná budete chtít uložit vodku do jiné láhve nebo nádoby.

Otevřenou vodku přeneste do menší nádoby

Pokud jste otevřeli láhev vodky a rozhodli jste se, že ji chcete uskladnit na delší dobu, přeneste zbytek láhve do nové čisté láhve. Nová láhev by měla být dostatečně malá, aby zbytek vodky naplnil láhev a ponechal jen velmi málo místa pro vzduch v láhvi.

Pokud budete nadále skladovat malá množství vodky ve velké a většinou prázdné láhvi vodky, vodka je vystavena stále většímu množství vzduchu. Přenesením vodky do menší nádoby zpomalíte oxidaci a odpařování.

Vodku uchovávejte v baňce velmi krátkou dobu

Pokud byste si chtěli vodku vzít s sebou, když jste venku, skladujte vodku v baňce. Většina baněk se dodává s malými nálevkami, takže vodku můžete snadno přenést do baňky. Nezapomeňte vodku použít nebo ji odstranit do 3 dnů, protože dlouhodobé vystavení kovu v baňce může způsobit, že vodka bude mít kovovou chuť.

Po vyprázdnění vodky vypláchněte baňku a nechte ji vyschnout na vzduchu.

Jak pít vodku? Představujeme vám 5 způsobů jak pít vodku

Jak pít vodku? Že je to všem jasné? Existuje mnoho různých způsobů, jak si vodku vychutnat, ať už ji upíjíte samotnou, spárujete s jídlem nebo ji použijete v různých koktejlech. Naučte se pít vodku různými způsoby, abyste rozšířili svůj zážitek z pití.

Jak pít vodku

Vodka je destilovaná lihovina typicky vyrobená z obilí nebo brambor. Zvažte několik oblíbených způsobů, jak pít vodku.

  1. Pijte vodku samotnou. Čistá vodka chutná poměrně neutrálně a má pocit plného těla. Jedním z běžných způsobů, jak pít tento alkoholický nápoj, je vychutnávat si panáky vodky při pokojové teplotě. Při pití vysoce kvalitní vodky zvažte pomalé usrkávání tekutiny ze sklenice.
  2. Vodku pijte vychlazenou. Vychlazená vodka má menší říz a trochu hustší texturu. Vložte kostky ledu do sklenice s vodkou, nebo dejte láhev vodky do mrazáku, dokud není před podáváním ledově vychlazená.
  3. Smíchejte si vodku do koktejlu. Použijte vodku do míchaného nápoje pro zvýraznění jeho chuti a zředění obsahu alkoholu v nápoji. Některé populární vodkové koktejly jsou jednoduché, jako je vodka s tonikem, zatímco jiné jsou složitější a vyžadují několik přísad. Vodka se dobře hodí k různým šťávám, včetně pomerančové, limetkové, grapefruitové a citrónové.
  4. Naplňte svou vodku příchutí.  Ačkoli je v obchodech k dostání ochucená vodka, můžete si vyrobit vlastní nápoje z vodky nalitím vodky do uzavíratelné skleněné nádoby spolu s dalšími přísadami. Mezi oblíbené přísady pro infuzi vodky patří tymián, okurka, kokos, máta a ostružiny. Pro sladší variantu vložte hrst gumových bonbónů do skleněné nádoby s vodkou. Po několika hodinách máte sladkou, alkoholem naplněnou pochoutku.
  5. Pijte vodku s tradičními jídly. V Rusku se vodka obvykle podává spolu s předkrmy zvanými „zákusky“. Zkuste jídlo spárovat s vodkou, abyste doplnili jeho chuť. Některé potraviny, které fungují dobře spolu s vodkou, zahrnují klobásy, losos, čerstvé okurky, olivy a okurky.

Na internetu si můžete najít mnoho návodů, které popisují jak pít vodku. Nejlépe si ale vodku vychutnáte tak, jak chutná Vám 🙂 Podívejte se nejlepší vodky a vyberte si tu, kterou máme skladem.

Co je to vodka?

Od svého skromného středověkého původu jako léčivého prostředku si vodka podmanila svět. V roce 2012 spálili tippleři 1,17 miliardy galonů (4,44 miliardy litrů) tohoto destilovaného alkoholického nápoje, což z něj dělá nejoblíbenější lihovinu na světě. Ale z čeho se vodka vyrábí?

Chcete-li vyrobit vodku, musíte nejprve fermentovat jakoukoli potravinu, která obsahuje cukr nebo škrob, a poté produkt destilovat, abyste zvýšili jeho obsah alkoholu. (Kvašení znamená krmení kvasnic cukrem, aby kvasinky mohly produkovat alkohol.) Dnes se většina vodky vyrábí z fermentovaných zrn, jako je čirok, kukuřice, rýže, žito nebo pšenice, ale můžete použít i brambory, ovoce nebo dokonce jen cukr. .

Fermentační krok vytváří produkt s pouze asi 16 objemovými procenty alkoholu (ABV), což je příliš málo pro lihoviny. Zvýšení tohoto čísla vyžaduje destilaci nebo ohřev v nádobě zvané destilační přístroj. Protože alkohol vře při nižší teplotě než voda, můžete odpařený alkohol shromáždit a oddělit jej od vody. Většina vodky má 30 až 40 procent ABV. „Rektifikované lihoviny“, stejně jako americká značka Everclear, dosahují 95 až 96 procent ABV.

Vodka z Ruska?

První záznamy o vodce pocházejí z Ruska devátého století a Polska z osmého století. Obliba vodky se rozšířila u ruských vojáků během napoleonských válek. Po ruské revoluci se jeden výrobce vodky přestěhoval do Paříže a založil lihovar pod dnes známým francouzským pravopisem jeho jména: Smirnoff.

Nejnovější vodka